Kissat mytologiassa ja ihmisten seurana

Perinteisesti ajatellaan, downloadettä muinaiset egyptiläiset kesyttivät kissan ensimmäisenä. Tätä väitettä tukivat lähes 4 000 vuotta vanhat maalaukset, joissa kotikissa kuvailtiin tarkasti. Kuitenkin vuonna 2004 löydettiin lähes 10 000 vuotta vanha hauta, jossa kaksi ruumista makasivat vierekkäin; toinen kissan ja toinen ihmisen. Tästä voidaan päätellä että kissoilla ja ihmisillä on ollut jo paljon aikaisemmin merkittävä vaikutus toistensa elämiin. Löydetty kissa muistutti kuitenkin nykyistä kotikissaa enemmän afrikkalaiselta villikisalta, joten todennallisesti kissat kesytettiin lähi – idässä, josta ne levisivät Egyptiin ja muualle maailmaa.

Selviä todisteita kissojen kesyttämisestä on reilun 5 000 vuoden takaa kiinasta. Kissojen uskotaan siirtyneen ihmisasutuksen pariin jyrsijöiden houkuttelemana, ja tästä muovautuikin ihmisille tehokas apulainen.

Muinaisessa Egyptissä kissat olivat pyhiä eläimiä ja jumalatar Bastet kuvattiin usein kissan hahmoon. Roomalaisten on ajateltu tuoneen kissan Egyptistä Eurooppaan ja yksi todisteista on roomalainen veistos, jossa nuori tyttö pitää kissaa sylissään. Todennäköisesti kissoja oli jo aikaisemminkin Euroopassa ja muuhun maailmaan ne levisivät löytöretkien aikana. Niitä pidettiin purjelaivoissa tuholaistorjujina sekä hyvän onnen talismaaneina.

Useat vanhoista uskonnoista uskovat kissojen olevan uudelleensyntyneitä sieluja, kumppaneita ja oppaita ihmisille. Niitä pidetään kaikkitietavina, mutta mykkinä, joten ne eivät voi vaikuttaa ihmisten tekemiin paatoksiin. Japanissa maneki – neko kissa on hyvän onnen symboli.

Vaikka mikään eläin ei ole pyhä islamin uskonnossa, kissoja arvostetaan. Jotkut länsimaalaisista kirjoittajista ovat väittäneet, että jopa Mohammadilla oli lempikissa, jota tämä rakasti niin paljon, että jätti mieluummin viittansa kotiin, kuin häiritsi sen päällä nukkuvaa kissaa.

Kissoja voidaan kuitenkin pitää myös huonon onnen merkkinä ja niihin liittyy paljon uskomuksia. Esimerkiksi uskomus, että tien ylittävä musta kissa tuo huonoa onnea, on yksi naista harhaluuloista. Kissat on myös liitetty läheisesti noitiin ja naiden taikavoimiin. Useissa kulttuureissa myös uskotaan, että kissoilla on useita elämiä. Yleisimmin sanotaan, että elämiä on yhdeksän, mutta joissain maissa määrä on vain kuusi, tai seitsemän. Myytti on todennäköisesti saanut alkunsa kissan tavasta paeta henkeä uhkaavia tilanteita ja sen uskomattomasta ketteryydestä, esimerkiksi pudotessaan aina jaloilleen.