Kissoille ominainen käyttäytyminen

Kissat ovat upeita ja ylväitä eläimiä, joita pidetään myös kiehtovan salaperäisinä. Jotkut saattavat kutsua kissaa arvaamattomaksi eläimeksi, mutta oikeastaan voimme opetella lukemaan kissan viestittämiä merkkejä ja oppia ymmärtämään niitä varsin hyvin. Ymmärtämällä niiden käyttäytymistä voimme siten entistäkin enemmän rakastaa tätä ihastuttavan itsenäistä ja kaunista eläintä.

Ensimmäinen tärkeä muistettava asia on se, että kissaeläimet leijonaa lukuunottamatta ovat yksinäisiä saalistajia, jotka eivät luontaisesti elä laumassa. Kotikissojen sosiaalinen käyttäytyminen riippuu pitkälti sen elinympäristöstä. Kissa on tavattoman sopeutuvainen laji, joten se voi hyvin myös sopeutua ryhmässä elämiseen olosuhteiden ollessa oikeanlaiset. Moni kotikissa on varsinainen sylikissa, joka pysyy sylissä kuin naulattu, vaikka omistaja puuhailisi vaikka mitä aina kutomisesta ja nokosista vaikkapa ruletin pelaamiseen http://www.roulette4fun.com/fi -sivustolla.

Vaikka kissasta voikin tulla hyvin laumaan sopeutuvainen, kissalle kuin kissalle on kuitenkin tärkeää, että sillä on oma alueensa. Usein kissat merkkaavat omaa territoriotaan omilla tuoksuillaan, joita erittävät erityisesti rauhaset sen kasvojen alueella. Tämä alueen merkkaaminen sekä äärettömän herkkä hajuaisti auttavat kissaa kommunikoimaan tehokkaammin ja minimoimaan konfliktin riskin.

Cats communicateKissat kommunikoivat hyvin monilla eri tavoilla. Esimerkiksi aggressiivista käytöstä alustavaa tilannetta ennakoi se, että kissat pyrkivät välttämään aina toistensa silmiin suoraan katsomista. Kissa saattaa tulkita silmiin suoraan katsomisen haasteena tai aggressiivisuutena, jonka vuoksi se usein hakeutuukin sellaisen ihmisen seuraan, joka vaikuttaa siitä vähiten kiinnostuneelta. Visuaaliset signaalit ovat hyvin oleellisia kissan mielialan ja aikeiden kommunikoimisessa. Vartalon asento, ilmeet, pupillin koko sekä karvojen asento ovat kaikki tapoja kommunikoida. Hännän asento on myös tehokas keino lukea kissaa. Yleensä pystyssä sojottava häntä kertoo ystävällisyydestä kissan lähestyessä toista kissaa, eläintä tai ihmistä. Muunlaiset hännän asennot viestivät yleensä esimerkiksi suuttumuksesta, hermostuneisuudesta tai epäluuloisuudesta.

Kissat ilmaisevat oloaan myös erilaisten äännähdysten ja äänien avulla, jotka voidaan varsin helposti luokitella eri ryhmiin. Kissan “sanastoa” pidetäänkin yhtenä laajimmista lihaa syövien eläinten keskuudessa. Vokaalinen kommunikaatio on kissalla jaettavissa yleensä seuraaviin tarkoituksiin: statuksen pönkittämiseen, seksuaaliseen kanssakäymiseen, äidin ja pennun väliseen kommunikaatioon ja ihmisen ja kissan väliseen kommunikaatioon.