Metsästys ja ruoka

Kissan metsästys käyttäytyminen ja sen vaikutus ympäristöön

Kissat metsästävät pieniä saaliita kuten lintuja ja jyrsijöitä, jonka takia ne ovatkin erityisen sopivia tuholaistorjujiksi. Kesykissoilla on useissa maissa iso osuus pienen villieläinkannan vähentäjänä, tappamalla miljoonia, tai jopa miljardeja lintcat-1124709_960_720uja ja jyrsijöitä vuosittain. Ne maat, joissa kissakanta on päässyt katukissojen myötä nousemaan, yrittävät vähentää kantaa, mutta kissaihmisten ja eläinsuojelujärjestöjen vastustus kissojen lopettamiseen on hankaloittanut tätä paljon. Sama koskee myös kotikissoja, joiden annetaan kulkea vapaasti, kissan varustaminen esimerkiksi kellolla, sekä sen sisällä pitäminen öisin, ehkäisee useissa tapauksissa pieneläinten kuoleman.

Vapaasti ruokitut villit kissat ja kotikissat voivat syödä päivittäin useita pieniä annoksia, vaikkakin ruokailuväli ja saaliin koko riippuu yksilöstä. Kissat käyttävät kahta eri metsästys – strategiaa, joko ne vaanivat aktiivisesti saalistaan, tai ne odottavat piilossa kunnes saalis on tarpeeksi lähellä kiinniottamista varten. Tarkkaa tietoa siitä, minkä perusteella kissat valitsevat saalistus – strategian, ei ole, mutta teoriaksi on esitetty sen riippuvan metsästettävän saaliin lajista. Esimerkiksi hiiriä useammin odotetaan piilossa, kun taas lintuja metsästetään vaanimalla.

Ihmisten suhtautuminen kissan metsästyskäyttäytymiseen

Ehkä tunnetuin kissojen metsästämiskäyttäytyminen on se, kun kissa leikkii saaliillaan vapauttaen ja uudelleen kiinni ottaen sen useita kertoja. Tämä käyttäytyminen väärin ymmärretään usein omistajien puolelta, koska se näyttää kidutukselta. Käytös on kuitenkin juontanut juurensa vaistosta tarkastaa, onko saalis tarpeeksi heikko tapettavaksi. Näin kissa välttyy mahdolliselta vahingoittumiselta. Tätä käyttäytymistä kutsutaan myös kissa – hiiri peliksi.

Toinen huonosti ymmärretty kissan metsästämiskäyttäytyminen on saaliin tuominen omistajan luokse. Joidenkin tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että kissat omaksuvat ihmisen sosiaaliseen ryhmäänsä ja tuovat tälle ylimääräisen saaliin, hierarkian mukaisessa järjestyksessä. Usein ihmisiin suhtaudutaankin sosiaalisessa mielessä kunnioittavasti. Toisten tutkijoiden mukaan tämä käyttäytyminen viittaa siihen, että tuomalla hiiren tai linnun kotiin kissa yrittää opettaa ihmistä metsästämään, tai auttavat ihmistä samalla tapaa kuin ne auttaisivat kissanpentua, vanhaa kissaa, tai loukkaantunutta kissaa. Tätä teoriaa tukee se, että myös uros kissat tuovat saaliitaan näytille, vaikka niillä ei olekaan minkäänlaista roolia kissanpentujen kasvatuksessa.